Pristupačnost mrežnoga Kataloga

Knjižnica (Gradska Knjižnica Poreč) prepoznaje veliki značaj pružanja pristupa digitalnome sadržaju kao što određuje Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija. Pristup za sve, osobito osobama s posebnim potrebama, Knjižnica kontinuirano procjenjuje i poboljšava razinu pristupačnosti.


Izjava o pristupačnostiKnjižnica nastoji osigurati pristupačnost svojih stranica mrežnoga Kataloga, https://katalog-dj.knjiznicaporec.hr, u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske, Narodne novine 17, 19(23. 9. 2019.), kojim se u nacionalno zakonodavstvo prenosi Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, SL L 327, 59(2. 12. 2016.).

Izjava o pristupačnosti odnosi se na mrežno sjedište Katalog Gradske knjižnice Poreč - Odjel za djecu i mlade na adresi https://katalog-dj.knjiznicaporec.hr

Status usklađenosti
Mrežna lokacija https://katalog-dj.knjiznicaporec.hr je djelomično usklađena sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Ispunjena je većina zahtjeva europske norme za pristupačnost tehnologija u javnome sektoru, EN 301 549 V1.1.2 (2015-04), ali uz neke iznimke.

Nepristupačan sadržaj
Iznimke od usklađenosti sa Zakonom o pristupačnosti, prema četiri opća zahtjeva za osiguranje pristupačnosti – mogućnost opažanja, operabilnost, razumljivost i stabilnost – očituju se u sljedećim dijelovima sadržaja:

 • Mogućnost opažanja

  Zbog dinamičnosti sadržaja stranica, kontrast teksta i slika u odnosu na pozadinu stranica ne prikazuje se dovoljno jasno. Potrebno je na stranici dodati opciju kontrole kontrasta.

 • Operabilnost

  Područja koja se aktiviraju prelaskom mišem, tekstualna ili u obliku ikone za korisnike s motoričkim teškoćama nisu dovoljno velika. Veličinu slova nije moguće promijeniti bez gubitka okolnog teksta (sadržaja). Potrebno je dodati mogućnost promjene veličine slova, te opciju uključivanja fonta pogodna za osobe s disleksijom.

 • Razumljivost

  Neke ikone i poveznice ne pružaju informaciju o sadržaju na koji vode, nemaju pridružen naziv. Postoje poveznice koje se ne otvaraju u istome prozoru, filtriraju sadržaje te je potrebno naći bolje operabilno rješenje.

 • Stabilnost

  Postoji mogućnost da se sadržaj stranica u različitim preglednicima ne prikazuje uvijek na isti način.

Podizanje razine pristupačnosti
Knjižnica na mrežnome mjestu svoga Kataloga radi na uklanjanju uočenih neusklađenosti, vođenju i održavanju sadržaja mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje u skladu sa Zakonom o pristupačnosti, koje će provesti Središnji ured za razvoj digitalnoga društva u suradnji s Državnom školom za javnu upravu, Povjerenikom za informiranje i krovnom nacionalnom organizacijom osoba s invaliditetom. Također, prilikom izrade posebna pažnja je posvećena, uz navedene norme, na usklađenosti sa CARNET-ovim Smjernicama za osiguranje digitalne pristupačnosti.
Priprema izjave o pristupačnosti
Izjava je sastavljena 23. srpnja 2020. godine, prema Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523.

Procjena usklađenosti sa zahtjevima pristupačnosti rezultat je procjene u obliku testiranja pristupačnosti. Testiranje pristupačnosti provedeno je alatom WAWE Web Accessibility Evalution Tool.

Knjižnica će redovito revidirati ovu izjavu po otklanjanju razloga zbog kojih su pojedini sadržaji bili nepristupačni. Izjava je zadnji put preispitana 1. rujna 2020.
Povratne informacije i podaci za kontakt
Posjetitelje i korisnike mrežnoga Kataloga molimo da nas obavijeste putem elektroničke pošte gradska@knjiznicaporec.hr primijete li neusklađen sadržaj koji nije obuhvaćen ovom izjavom.
Postupak praćenja provedbe propisa
Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnoga sektora sa zahtjevima pristupačnosti kao i za nadzor nad provedbom Zakona je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske. U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti mrežnih stranica Kataloga, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr
Katalog
 • Upute
 • Katalog
 • Klasifikacijske oznake
 • Predmetni sustav
Usluge
 • Moja iskaznica | Za članove
Knjige
Izbor kataloga
 • Skupni katalog knjižnica Istarske županije
 • Katalog Gradske knjižnice i čitaonice Pula
 • Skupni katalog sustava Zaki
Zaštićeno autorskim pravom ©1999.-2020. Knjižnice grada Zagreba i VIVaInfo d.o.o. Sva prava pridržana.